Bygga pool i Norrland?

Kollar man på film från USA så ser man minst en pool i varje film och även om det kanske inte är supermånga som har pool i Sverige så är det något som kommit att bli allt vanligare. Många väljer mindre pooler som man har enbart på sommaren och sedan monterar ner när det inte är säsong. Vissa är uppblåsbara, andra består av sektioner man kan sätta ihop och ta isär. Sen finns det de som väljer att ha en riktig swimming pool hemma. Men är det en bra idé när man bor så långt norrut? Jodå, det kan funka men man får nog planera lite mer än om man bor i södra delen av landet. 

Tre saker att ha med sig

Väljer man att bygga en egen swimming pool så finns det några saker man ska tänka på. Förutom eventuella bygglov, och en koll så marken bär upp tyngden, så får man tänka på saker som tjälen och de långa vintrarna här uppe. 

  • Bra isolering och uppvärmt vatten gör att tjälen inte spräcker poolen på vintern.
  • Tak över poolen gör att du slipper få den fylld med snö och då kan du dessutom sätta upp värme.
  • Bygg på sommaren så slipper du fundera på hur du ska lyckas med ditt poolbygge.

Nu kommer jag kanske inte bygga en egen pool, men det är ingen omöjlig uppgift om man önska ha en hemma. Men skulle jag skaffa en så blir det då en riktigt bra, med kaklad insida så man kan simma några längder när man blir sugen. 

14 Feb 2024