Tips inför vandringen

Vill du vandra i Sverige men är nybörjare? Då har du hamnat helt rätt! Här tänkte jag ge lite tips till dig som vill ut och vandra bland fjäll eller i djupa skogar så att det blir den underbara upplevelse du vill ha och inte bara en tur fylld med smärta, skoskav, plåster och blod! 

1. Var realistisk

Även om det är fullt möjligt att gå hela Kungsleden utan att träna först så är det inte många som klarar av detta. Sätt låga mål i början och se sedan till att höja ribban allt eftersom du blir mer van. Om du bara visste hur många gånger fjällräddningen får rycka ut för att amatörer valt fel ställe att vandra... 

2. Träna hemma

Sätt på dig dina vandringsskor eller kängor, och glöm inte skoinlägg för bättre komfort och välmående. Packa ryggsäcken med vattendunkar och gå sedan runt kvarteret hemma. Är det jobbigt? Ta ur en dunk och testa igen. När det känns OK kan du börja gå lite längre, men håll dig alltid nära hemmet. 

3. Lär dig karta och kompass

Mobiltelefon med GPS är jättebra, men långt ute i vildmarken så finns det risk att det inte fungerar. Vänd dig till en lokal orienteringsklubb och lär dig använda en karta på rätt sätt. Det kan rädda ditt liv om du är ute och vandrar. 

4. Vandra med en vän

Man kan givetvis vandra på egen hand men det är både säkrare och roligare att vandra tillsammans med någon. Att dela en upplevelse är kul och skulle olyckan vara framme är det skönt att ha en kompis som kan hjälpa en. 

Har du fler tips? Skriv gärna en rad eller två så hjälper vi varandra! 

9 Jan 2023