Små steg tar dig framåt

Jag har varit storrökare sedan alldeles för ung ålder. Det började med röda Prince på skolgården och där kan man ju redan höja en röd varningsflagga. Röda Prince innehåller väldigt hög halt nikotin och jag var inte mer än 14 år när jag satte igång. Det ledde till ett livslångt beroende som jag antagligen kommer att få bära med mig livet ut.

Grejen är den att när man sätter igång med beroendeframkallande substanser i så ung ålder, när kroppen fortfarande håller på att formas, så blir de en del av en. Jag har försökt sluta röka fler gånger än jag kan räkna, men aldrig lyckats. Jag testade snus ett tag, men trivdes aldrig med att ha en kudde under läppen.

Bättre för alla - inklusive mig själv

Jag har förpestat omgivningen för nära och kära, och svärtat mina egna lungor i decennier nu. Det ser inte bra ut för hur ålderns höst ska behandla mig. Så jag fortsätter kämpa. Mitt senaste slag i kampen har varit att gå över till e cigg. Jag har testat en massa olika och favoriten just nu är One Vape. Det går inte att jämföra med rökning och i början var det tufft. Jag saknade framför allt det där rispet i halsen.

Men efter idogt upprätthållande under flera månaders tid har jag kommit att trivas med vapes. Framför allt trivs jag med att inte lukta skorsten 24/7. Familjen gillar också att slippa röklukten.

Jag menar givetvis inte att vapes är helt ofarligt, men nog måste det vara långt bättre än rökning. Ett litet steg i rätt rikttning, tänker jag.

17 Aug 2023