Myter och sanningar

Om man bor i ett område där inte många kommer på besök så blir det oundvikligen så att det uppstår en hel del myter. Här tänkte jag dela med mig av tre myter om Lappland och oss som bor här, och samtidigt sticka hål på dem med vad som är sant. 

3 myter och hur det egentligen ligger till

  • Alla som bor i Lappland är samer och har renar: Nej, så är det absolut inte. Ungefär 35 000 av de som bor i Sverige är samer och av dem är det ungefär 4 500 som äger minst en ren. Cirka 2 500 av dem lever på rennäringen. 
  • Samer bor i kåta: Nej verkligen inte. Det finns tillfällen man bor i en kåta en kort period men här bor man i hus. Robotdammsugare, som du kan läsa mer om på bastitest24, bredband och alla moderniteter har vi också.
  • Det finns en hemlig lesbisk stad i Norrland: Man kan ibland läsa om den här myten, som i Aftonbladet till exempel, och det är skrämmande att folk kan tro något sånt här. Nej, det finns inte en stad med 25 000 lesbiska kvinnor som pryglar män här!

Man ska inte lyssna för mycket på rykten. Det finns risk att ju fler som sprider osanningarna desto mer "sant" blir det. Hjälp gärna till att sprida sanningen om Norrland, eller ännu hellre kom hit upp och besök oss - vi välkomnar alla som behandlar människor och naturen med respekt!.

20 Feb 2022